POSTOJNA

De Bovec decidim anar cap el sud perquè el temps a la zona nord pinta molt malament i decidim que ja ho farem més endavant. Per tant, la nostra propera parada és Postojna on hi ha les coves més famoses d’Eslovènia. Ens allotgem al càmping Pivka Jama, a 10 minuts en cotxe de l’entrada a les famoses coves. Podríem aparcar-nos al mateix pàrquing ja que hi ha un espai habilitat per les autocaravanes, però optem pel càmping perquè té piscina i quan arribem encara és d’hora a la tarda.

Comprem un tiquet combinat que ens inclou la cova càrstica de Postjona i el castell de Predjama. I a més també hi ha un transfer gratuit per anar d’un lloc a l’altre (Bé, gratuit no és la paraula. Està inclòs en l’entrada).

Entrem a primera hora a les coves perquè hem llegit a diversos llocs que s’omple molt de gent i la veritat és que és així. Hi ha molta gent. De fet, la guia ens diu que hi passen més o menys un milió de visitants a l’any.

Ara bé, aquestes coves són impressionants. A la base de les coves hi ha el riu Pivka, responsable de l’obertura de les mateixes. Són unes coves amb galeries, sales i passatges d’uns 21 Kms de longitud. Es poden veure 5,7 Kms de la cova amb una durada de circuit de més o menys una hora i mitja. Primer s’entra durant uns 4 Kms amb un tren elèctric que arriba a la caverna Gran Muntanya.

I després es segueix amb el recorregut a peu: sales, estalagmites, estalactites, espaguetis, columnes, roques vermelloses (+ferro) i roques blanques (+calci). Són immenses!

I al final veiem una de les famoses criatures que viu a les coves: el proteus anguinus o salamandra de cova, una espècie que viu a la foscor, amifibi, que pot arribar a fer uns 24 cm de llargada, viure uns 100 anys i no té pigmentació. Els seus ulls són atrofiats perquè no els necessita per viure, però té molt bon olfacte.

En veiem més al vivarium que també ens entra amb l’entrada i també podem veure alguna altra espècie molt petitona de les coves, però poca cosa més.

Un cop acabada la visita a les coves, agafem el shuttle d’uns 20 minuts de durada i arribem al CASTELL DE PREDJAMA (pedra+cova), el castell literalment enganxat a la roca. Realment és una visita que val molt la pena perquè aquest castell medieval és molt pintoresc i l’audioguia és molt interessant. Enmig d’un penyasegat de 123 m d’alçada i dins d’una cova, es troba aquest castell. Una fortalesa de 4 plantes, amb pont, sala de tortures, sales habitades, terrassa, coves, tresors, etc.

Al dia següent havíem pensat fer les coves d’Skocjan que sembla ser que poden ser més impressionants que les de Postojna, però al final decidim traslladar-nos una mica cap a l’est a la Vall de Loz, una zona menys turística on també disfrutarem d’una visita a unes coves una mica diferents. I així tenim la sensació de fer alguna cosa diferent.

Ens allotgem a una granja, Tekavca Ograda Farm, que està a 3,5 Kms de les coves que farem demà i s’hi està molt tranquil.

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *